10 jobs, robotter kommer til at overtage

Trods, vi ikke vil indse det, vil flere og flere jobs i fremtiden blive automatiseret og derfor er der nogle jobtitler- og opgaver, som simpelthen vil udgå. Når vi er siger automatisering af jobs, er der tale om brilliante softwareprogrammer eller mekaniserede robotter, som vil overtage funktioner som almindelige medarbejdere har haft indtil nu.

Mange tror, at det kun er fabriksarbejdere eller lignende, som skal bekymre sig om det, men efterhånden er det flere forskellige slags jobs, som er i farezonen. Deloitte estimerer for eksempel, at 39% af alle jobs i den juridiske sektor vil udgå i løbet af de næste 10 år. Ifølge en anden undersøgelse, er der ligeledes tale om, at revisorer er nogle af de mest udsatte.

Desværre, vil det igen sætte nogle nye begrænsninger for vores valg af uddannelse og det er helt sikkert en faktor man ikke skal kimse af – ingen har lyst til at blive uddannet til arbejdsløshed.

Et sikkert valg vil derfor være at uddanne sig indenfor programmering og IT, som man kan være en af dem, der udvikler disse robotter og systemer, i stedet for at blive erstattet af dem.

Disse jobs har dårlige fremtidsudsigter

Forsikringsmedarbejder

Flere lande har allerede mærket effekten af automatisering i forsikringsbranchen. Blandt andet i Japan, har virksomheden Fukoku Mutual Life Insurance, erstattet 30 af deres medarbejdere med et Artificial Intelligence system, som kan analysere og fortolke data hurtigere end noget menneske.

Revisor og bankrådgiver

Generelt set, vil alle indenfor finansiel rådgivning, i fremtiden besidde andre opgaver end i dag, da deres nuværende funktion vil være erstattet af intelligent software.

Bankverdenen har ændret sig flere gange i løbet af de sidste mange år. Nogle huske måske stadigvæk, hvordan man engang skulle ind i banken for at hæve penge – noget som de færreste gør nu, hvor man bare kan trække dem i en hæveautomat. Ligeledes er brugen af internettet og apps også reduceret antallet af bankjobs, da man stort set kan ordne alle sine finanser online.

Derfor er det ikke nogen overraskelse, at denne udvikling kun vil fortsætte. Med det rette system, vil robotter kunne læse data og tage begrundede valg for åbning af konti, godkende lån og lignende, på en brøkdel af den tid det vil tage for en “rigtig” medarbejder.

Finansiel analytiker

At have medarbejdere som kan spotte en ny tendens, har i mange år været en vigtig funktion for de fleste store virksomheder.På den måde kunne de tjene eller undgå at miste mange penge ved at tilpasse forretningen efter tendensen i samfundet. Det er stadigvæk en utrolig vigtig funktion for virksomheder, men desværre er vinder analysesoftware mange gange over menneskelige analytikere i både tid og præcision.

Byggearbejder

Mange murere vil på længere sigt blive erstattet af robotter – en robot udviklet til at lægge mursten, kan nemlig lægge 3-4 gange så mange som et almindeligt mennesker. Der skal selvfølgelig et menneske til at styre robotten, men brugen af den vil stadig reducerer behovet for murere gevaldigt. Det er dog ikke kun murere, som skal være bekymrede for deres job – mange operatører af for eksempel kraner og bulldozers, vil der heller ikke være behov for i det næste årti.

Lagermedarbejder

Mange teenagere, har i dag arbejde i de lokale supermarkeder, hvor de hjælper med at opfylde varer. Dette job vil snart blive erstattet af en robot. Robotten vil også kunne lave flere ting på samme tid, såsom at tjekke lagerbeholdningen, bestille varer og rette prisfejl, mens den fylder varer op. I dag er der mange større lagre, som har tilknyttet en form for robot til at håndtere manuelle arbejdsopgaver, men vi kan love jer for, at det kun bliver værre.

Landmand

Det er mange ting i landbrug, som kan erstattes af robotter. Alt fra malkesystemet til den manuelle høstning af afgrøder. I Tyskland er der allerede en landbrug gård, som har installeret et såkaldt “frivilligt malkesystem”, hvor køerne selv går op til maskinerne og bliver malket, når de føler det er tid.

Taxachauffør

Taxachaufførerne har alle mærket, hvordan det er at bliver presset ud af deres jobs – både med appen Über og de nye trends inden for deleøkonomi. Men det er intet imod, hvad der vil ske, når vi får automatisk biler på gaden. Herefter kan forbrugerne også se frem til, at det vil blive meget billigere at køre i taxa, da man kun betaler for sig selv og ikke også chaufføren. I Singapore er der allerede ved at afprøve det, så mon ikke vi løbet af de næste 10-15 år vil kunne se det samme herhjemme.

Fabriksarbejder

En profession som i mange år allerede har været ramt af robotterne. Det er uden tvivl et job, som snart vil være ikke eksisterende og det vil derefter være så billigt at producere, at selv ikke Kina vil kunne følge med.

 

Journalist

 

Selv humanistiske jobs så som at skrive og formidle kan være i fare. Måske ikke lige nu, men i fremtiden er det uden tvivl muligt. På nuværende tidspunkt, bruges der allerede robotter til at skrive rapporter baseret på data. Derfor er det ikke utænkeligt, at de i fremtiden vil være kloge nok til at skrive almindeligt indhold.

 

Filmstjerne

 

Det lyder måske lidt urealistisk, at der vil være færre jobs til filmstjerner, men Hollywood har faktisk udviklet en teknik, der gør det muligt for “gamle” skuespillere at forblive på skærmen for evigt. Det skyldes den såkaldte CGI-teknik, som gør, at man på skærmen, kan fremstille dem lige så unge, som da vi så dem første gang. Det endnu ikke vidst om dette blive en ny trend, men teknologien eksisterer i hvert fald og kan på længere sigt gøre, at skuespillere bliver længere i branchen og derfor ikke giver plads til nye stjerner.

 

 

Hvordan ser fremtidens arbejdspladser ud?

På nuværende tidspunkt foregår automatiseringen af processer i sådan en lavt tempo, at vi ikke mærker den store effekt. Det derfor en gradvis ændring og det sker ikke lige over natten, at alle mister deres job. Med det sagt, så er virksomhederne også nødt til at følge den naturlige udvikling i samfundet for at forblive konkurrencedygtige.

Derfor ses de uddannelse med mest fremtid i indenfor kreativitet, teknologi eller sundhedssektoren.  

Udvikling vil i værste scenario gøre, at arbejdsløsheden bliver alt for høj på grund af det lave udbud af arbejde. Men det kan også gå den stik modsatte vej og faktisk bidrage til innovation i samfundet. Der vil i hvert fald være incitament for at starte egen virksomhed og skabe sit eget job.

Ligeledes kan regeringen gøre sit til at begrænse problemer ved indføre nye strukturer og love. Det kan for eksempel være med udgangspunkt i at formindske uligheden i samfundet eller øge interessen for at starte egen virksomhed, som kan bidrage til økonomien.

Kilde: https://www.fastcompany.com/3067279/you-didnt-see-this-coming-10-jobs-that-will-be-replaced-by-robots