Spar tid, penge og ressourcer: Ansæt den perfekte kandidat

1244
Rekruttering - Wise Professionals

Afsæt altid god tid og tilpas med ressourcer til rekruttering af en eller flere nye medarbejdere. Det kan nemlig blive yderst omkostningsfuldt, hvis du sløser med denne proces. Nina Vensild, der er en del af rekrutteringsbureauet Wise Professionals, giver i sidste del af denne artikel en række gode råd til, hvordan du kan kan øge dine chancer for at lande den helt rette kandidat.

Kan du huske dengang, hvor Anders Breinholt var vært på TV2-programmet Go’ Morgen Danmark?

Utvivlsomt!

Hans præstationer på skærmen genererede nemlig en masse larm og postyr. Hans ageren som morgenvært i det hyggelige morgenprogram fik ikke ligefrem morgenkaffen til at smage bedre hjemme i de danske stuer.

Rigtig mange af Go’ Morgen Danmarks seere var nemlig, for at sige det mildt, ikke ligefrem fans af Breinholt. Dette kan dokumenteres med, at han i 2009 præsterede at blive kåret som den dårligste morgenvært nogensinde af Ekstra Bladets læsere  —  hvis det da giver mening at tale om en kåring i denne forbindelse.

Var denne ikke særligt flatterende titel et udtryk for, at Breinholt er og var en dårlig tv-vært?

Jeg forstår, hvis man sidder med denne tanke, for det virker som en oplagt konklusion at drage. At konkludere dette vil dog være fejl, hvilket nuanceres i de kommende afsnit.

I 2013 præsterede selvsamme Breinholt nemlig at løbe med hæderen som ‘årets mandlige tv-vært’, da TvPrisen belønnede ham for hans værtspræstationer i Natholdet.  

Bør man se denne hæder som et udtryk for, at Breinholt har udviklet sig ekstremt meget som tv-vært i løbet af fire år, eller hvad er forklaringen på, at han i 2009 bliver kåret som den værste morgenvært nogensinde, og at han, fire år senere, præsterer at blive kåret som den bedste mandlige tv-vært?

Breinholt har utvivlsomt udviklet sine kompetencer som tv-vært på de fire år, men dette er ikke hovedforklaringen på ovenstående.

Hovedforklaringen er derimod, at Breinholt var fejlcastet som morgenvært på Go’ Morgen Danmark. Hans personlighed, stil og kompetencer harmonerede ikke med Go’ Morgen Danmarks koncept.

En vært på Go’ Morgen Danmark skal ikke være underfundig, skæv og lummer, som Breinholt på mange måder er. En Go’ Morgen Danmark-vært skal derimod helst være yderst omfavnende, alsidig og ekstremt tillidsvækkende. Var der nogen, der sagde Mikkel Beha?

Den ret så ufede kåring som den dårligste morgenvært nogensinde var altså hverken et udtryk for, at Breinholt var inkompetent som studievært eller et irriterende og frygteligt menneske. De mange negative reaktioner var derimod en helt naturlig konsekvens af, at holdet bag Go’ Morgen Danmark ikke havde gjort deres rekrutteringsarbejde godt nok. De havde nemlig lavet et såkaldt fejlcast.

Jeg har valgt eksempel med Breinholt, fordi de fleste af os har kendskab til netop denne historie, hvorfor den er relaterbar.

Historien med ham er dog langt fra enestående. Der findes mange lignende fejlcastingshistorier, og fejlcasting er på ingen måde udelukkende et fænomen, der finder sted inden for mediebranchen.

Des ses eksempler på fejlcastinger inden for alle brancher, og enhver virksomhed, der har prøvet at ansætte en fejlcastet kandidat, ved, hvor bekostelig en affære dette er, både økonomisk og på image-fronten.

Hvis redaktionen bag Go’ Morgen Danmark i 2009 havde udført et grundigt og veldisponeret rekrutteringsarbejde, så havde de aldrig ansat Breinholt. De havde i stedet fundet en perfekt castet kandidat til opgaven, og bum, så var postkassen til ris aldrig blevet så overfyldt, som tilfældet var.

Grundigt rekrutteringsarbejde er, uanset branche, ekstremt vigtigt. Yder man en koncentreret og professionel rekrutteringsindsats, vinder man altid på den lange bane.

Rekrutterer man den rette kandidat, vil man højst sandsynligt spare meget tid på oplæring, da kandidaten sandsynligvis vil have nogle kompetencer og redskaber på forhånd, der gør, at han/hun hurtigt evner at finde sig til rette i sin nye stilling. Derudover vil en perfekt castet kandidat også bibringe ny og givende viden til ens virksomhed og dermed højne værdien af denne.

Ansætter man derimod en fejlcastet kandidat, vil man sandsynligvis ende med at være nødsaget til at bruge ekstremt mange ressourcer på oplæringsprocessen. Man vil tilmed opleve, at man ikke får særligt meget glæde af de kompetencer, som den fejlcastede kandidat har, da disse viser sig at være irelevante for ens virksomhed.

Tips til godt rekrutteringsarbejde

Nina Vensild, som er en del af rekrutteringsbureauet Wise Professionals’, har i mange år har arbejdet grundigt og omhyggeligt med rekrutteringsarbejde, og hun bakker op om ovenstående pointer om vigtigheden af grundigt rekrutteringsarbejde. Hun nuancerer herunder potentielle konsekvenser af et fejlcast:

”Det er ikke alene ualmindeligt dyrt i tid og penge at foretage en fejlansættelse, men det har også en negativ intern signalværdi og virker uprofessionelt udadtil. En fejlansættelse kan, i perioden op til fejlen erkendes, forårsage stor skade i forhold til virksomhedens kunder, produkter og eksisterende dygtige og loyale medarbejdere – skader, som det kan tage lang tid at få rettet op på, og som ind i mellem sætter uoprettelige spor af mistillid hos en virksomheds interne og eksterne interessenter.”

Nina Vensild har en række gode tips til, hvordan man undgår en fejlansættelse og dermed de potentielle negative følgevirkninger:

”At finde den rigtige kandidat er en tillidssag hele vejen rundt for alle, der er involveret. Det er af stor betydning at skabe en så tæt relation til virksomheden, at dens kultur og værdier ligger under huden, inden processen begyndes med kandidaterne. Faserne i en rekrutteringsproces har slet ikke nogen værdi,  hvis vi undervejs ikke har evnen og erfaringen til at lede efter ”mennesket bag kandidaten” og kunne tænke ud af boksen i forhold til at få de individuelle og ægte kvalifikationer synliggjort  – det er det specifikke talent, vi dyrker hos vores konsulenter, og grunden til at vi kan levere den høje kvalitet og give garanti for succes i en branche, hvor mange virksomheder har indtryk af, de sagtens kan klare opgaven selv og ofte sådan lidt med venstre hånd.”

Jeg håber, at du nu føler dig rustet til at rekruttere den perfekte kandidat til din virksomhed. Hvis ikke, så er jeg sikker på, at Wise Professionals hjertens gerne assisterer dig i rekrutteringsprocessen.