Brændeovn eller biopejs – hvad skal du vælge?

Vi går køligere tider i møde og det kunne da være hyggeligt med en brændeovn eller pejs i stuen. Men før du går ud og køber med arme og ben, er det en god idé at overveje præcis, hvorfor du vil  have en brændeovn eller pejs.

Bor du i et koldt hus, som kræver en ekstra varmekilde eller er det egentligt mest for hyggens skyld? En af de største forskelle på en brændeovn og pejse er der nemlig, hvor meget varme de afgiver. Dernæst er plads og placering også vigtige faktorer for dit valg. Bor du i en lejlighed vil det være svært for at dig få lov til at installere en brændeovn, da den skal have enten en muret permanent skorsten tilknyttet eller opsætte en stålskorsten ved brændeovnen. Her vil en biopejs være et rigtig godt alternativ!

Et anden faktor, som skal tages i mente, er økonomien – brændeovne er betydeligt dyrere end biopejse, men de giver selvfølgelige også en større værdi i form af varmekilde.

Fordele og ulemper ved at vælge en brændeovn

Ved at investere i en brændeovn, kan du spare mange penge i sidste ende ved at kunne bruge brændeovnen som varmekilde. Så det er især hvis du bor i et koldt hus, at du skal investere i en brændeovn. Det kan også være ret romantisk at have en brændeovn og det vil øge hyggen i dit hjem, samtidig med, at du undgår at småfryse. En brændeovn er en langtidsinvestering og vil stadig være god som ny efter mange år. Derfor er det også vigtigt, at du vælge den

En brændeovn har en betydelig størrelse, og du skal sørge for, at du har plads til den i dit hjem og allerede tænke over, hvor den skal stå før du beslutter dig for at købe. Den er nemlig heller ikke så flytbar og du må derfor acceptere, at det er et element i stuen som du ikke kan rykke rundt med. Du vil ligeledes skulle rengøre den efter behov.

Hvilken type brændeovn skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige typer brændeovne, men ens for dem er, at de har behov for en skorsten – af den ene eller anden art. Der findes brændeovne i alle slags størrelser og det er vigtigt, at du har mål på det rum du den skal være i, før du tager til forhandleren. En stor brændeovn i et lille rum, vil nemlig føre til ekstrem varme, da det vil være svært at regulere temperaturen.

Det er forskelligt fra brændeovn til brændeovn, hvordan de opvarmer rummet og eftersom det er et vigtig element i købet af en brændeovn, er det vigtigt, at du vælger den rigtige form for dig.

Strålevarme eller konvektionsvarme?

Strålevarme er når rummet varmes op direkte fra ovnen. Det betyder også, at sidepladerne bliver ret varme, da de er det eneste som adskiller ilden fra rummet. Brændeovne med strålevarme opvarmer især rummet tæt på ovnen. Derfor vil det ikke være optimalt at have en brændeovn med strålevarme i et stort rum, da den vil have svært ved at opvarme det. Ligeledes, hvis du har små børn, skal en brændeovn med strålevarme afskærmes, da den vil blive meget varm.

Konvektionsvarme bruger stort set alle nyere brændeovne, så medmindre du køber en brugt brændeovn, så vil du højst sandsynligt få en med konvektionsvarme. Forskellen fra strålevarme er, at varmen her cirkulerer i rummet, i stedet for at “stråle” fra brændeovnen. Det sker gennem indbyggede rør i brændeovnen, som gør, at varmen fordeles via luftcirkulation og på den måde faktisk også kan opvarme flere rum i huset. Denne slags brændeovn er også mere børnesikker, men da der stadig vil komme strålevarme fra glasset på brændeovnen, skal man stadig være påpasselig med småbørn.

Fritstående brændeovne

Fritstående brændeovne er de mest populære brændeovne i Danmark, da du kan stille dem, hvor du har lyst til. Du skal selvfølgelig stadig investerer i en stålskorsten, men denne slags brændeovn er ikke låst til et bestemt sted i rummet, som en brændeovn, der skal tilknyttes en muret skorsten.

Du kan selvfølgelig stadig bruge din almindelig skorsten til din fritstående brændeovn, hvis du har lyst.

På markedet, er der lige nu to mærker, Varde ovne og TermaTech, som er kendt for at være både miljøvenlige, økonomiske og til at betale for den almindelige pengepung. 

Varde ovne – Fuego 1

 • Fedtsten, som holder på varmen
 • Skandinavisk design
 • Miljøvenlig
 • Velegnet til rum på 30-105 m2

TermaTech – TT20R

 • Rundt og tidsløst design
 • Økonomisk
 • Nem at betjene
 • Kan opvarme rum fra 30-120 m2

Indbyggede brændeovne

Indbyggede brændeovne skal tilsluttes en muret skorsten og derfor er det vigtigt, at du har adgang til sådan en, før du køber denne slags brændeovn. Disse slags brændeovne kan være mere hyggelige, da de ofte ser lidt mere gammeldags ud. Hvis du kan nikke genkendende til den stil og du har adgang til egen skorsten, er det helt sikkert sådan en brændeovn du skal have. Samtidig vil en indbygget brændeovn tage meget mindre plads end en fritstående, men det kræver derimod også ekstra meget arbejde at montere den i forhold til en fritstående.

Må jeg godt selv installere min brændeovn?

Der er ingen deciderede regler, som forbyder dig selv at installere din brændeovn, hvis du er en rigtig handyman. Hvis du ikke har prøvet det før, vil det dog være en god idé at tage en fagmand med på råd.

Til gengæld er der en række regler for opsætning af brændeovn som skal overholdes:

 • Der skal være ubrændbart materiale under din brændovn 50 cm foran din brændeovn og 15 cm til hver side.
 • Hvis du køber en brugt brændeovn, skal du sørge for den kommer med en prøvningsattest.
 • Du skal informerer skorstenfejeren om, at du installerer en brændeovn og skal godkendes før du tager den i brug.

Fordele og ulemper ved at vælge en biopejs

Når du vælger en biopejs, undgår du samtidig alt den planlægning som går ind for eksempel købt af en brændeovn. Ved biopejsen skal du ikke tænke på hverken anskaffelse eller tilslutning til skorsten eller køb af brænde. Der er ligeledes heller ingen rengøring forbundet med biopejsen, da der selvsagt ikke er noget aske, når der ikke er noget træ at afbrænde.

Til gengæld vil du ikke kunne bruge din biopejs som varmekilde, da den varme den afgiver ikke er på højde med en brændeovn. Den skal ses som et hygge element i din stue.

Du må gerne installere din biopejs uden tilladelse.

Hvilken type biopejs skal jeg vælge?

Biopejsen vil afgive flammer ved afbrænding af bioethanol. Det vil sige, at biopejsen egentlig er lidt ligesom trangia køkken, som man for eksempel kan bruge til camping. I biopejsen bruges der lugtfri ethanol, og der er derfor ingen lugtgener forbundet med pejsen. Da der er tale om en rigtig forbrændingsproces, vil pejsen afgive en vis varme, men stadig ikke i samme mængde som en brændeovn.

Du kan få mange forskellige biopejse, alt afhængig af, hvor du ønsker den skal stå. De findes nemlig både smarte gulvpejse, små bordpejse eller biopejse til væggen. Du kan også købe en indbygget biopejs, men det kræver, at den ikke bliver installeret indenfor en meter af brændbart materiale.

For at gøre det nemmere for dig, har vi lavet en liste med fordele ved forskellige biopejse, samt inkluderet det bedste udvalg til dig.

Biopejse til gulvet

 • Optager ikke vægplads
 • Kan flyttes efter behov
 • Både til indendørs og udendørs

Biopejse til bordet

 • Små og hyggelige
 • Kan flyttes efter behov
 • Romantisk pynte element

Biopejse til væggen

 • Til alle typer vægge
 • Fylder ikke på gulv eller bord
 • Ligner en traditionel pejs

Indbyggede biopejse

 • Fylder ikke i rummet
 • Hyggelig og romantisk
 • Ligner en traditionel pejs