Guide til London: Følg en lokal rundt i storbyens attraktioner

1401
Guide_London_Attraktioner

Efter, at have boet i syd London det sidste år, synes jeg, det ville være spændende at udgive et indlæg omkring de attraktioner, pubs og shoppingsteder, som alle de andre turister ikke ser. Mange tager på fodboldrejser til England og glemmer lidt at opleve andet end kampen på stadion. Det er en skam, for England, og særligt London har virkelig meget at byde på!

Forhåbentlig kan jeg være med til at gøre din anden eller tredje tur til Eurpoas største by: London. En endnu mere mindeværdi oplevelse end den første. Jeg har boet i London som studerende, du skal derfor ikke forvente en guide med dyre seværdigheder, men til gengæld en med fokus på oplevelers. Jeg har samtidig været vidt omkring, og håber du vil lade dig inspirere af mit indlæg.

Specielle Attraktioner i London

Anderledes Shopping i London

Gode Pubs i London

Specielle attraktioner i London

I London er der attraktioner nok til at beskæftige selv den mest storbyinterreserede en hel uge. Du kender sandsynligvis allerede, Buckingham Palace, Tower of London, Trafalga square og National gallery, men London er meget mere end det, og hvis man går på jagt gemmer der sig masser af andre oplevelser. I den første del af den her guide, giver jeg dig 5 bud på fantastiske oplevlser, som de andre turister ikke har set.

Skygarden – Den gratis skyskraper

Skytower_london

London er en by i udvikling, og derfor har byen de seneste år, opført 7 skyskrapere, hvor de fleste primært huser plads til virksomheder, banker og gourmet restauranter.

Skygarden er dog noget helt specielt.

Placeret næsten for enden af London Bridge er det muligt at komme helt op i toppen af skyskraperen, hvor det er muligt at se ud over hele London.

Skygarden er tegnet med en hældning, for at bygningen kunne have en treesse på toppen, hvor besøgende kunne stå og nyde udsigten, når det er nogenlunde vindstille. Det har fået de lokale til at kalde Skygarden for mikrofon tårnet, da de mener skyskraperen ligner en gammeldags mikrofon. Det skal dog ikke tage noget fra Skygarden, som er det sted i London jeg har vist til flere af mine besøgende, og det har hver gang givet dem en oplevelse ud over det sædvanlige.

Skygarden er fyldt med virksomheder, men på 35th etage er der en cafe og to restauranter, som er omgivet af en tropisk have – og det er tilmed næsten gratis at komme op i skygarden. Her kan du nyde den tropiske stemning, samtidig med at du kan se London fra alle vinkler gennem de enorme glas vinduer. Du kan derfor gå rundt og ligge mærke til de historiske forandringerne i byens kvarterer har foretaget. Hvor det gamle London ligger mod øst, det rige mod nord, det nye kvarter ligger mod vest, og det mindre velstående mod syd. Du kan derfor gå rundt, og få en oplevlese af hvordan London har udviklet sig gennem tiden.Omkring kl. 11 hver dag er det muligt at gå ud på teressen, og mærke viden

(Artiklen fortsætter under billeder)

Skygarden_London

Sådan kommer du ind i Skygarden

I skygarden er det muligt at komme på en gratis tur, som er arrangeret af byens concil, men det er umuligt at få plads på rundvisningsholdet, da du skal sidde klar kl. 9 mandag morgen præcis, for at kunne bestille inden der er udsolgt.

Et trick er dog at bestille bord i cafeen eller i morgenmads restauranten. Så skal du bestille en kop kaffe, som koster ca. 30 kr, og herefter kan du selv gå rundt i haven, og nyde udsigten, og kaffen er tilmed fremragende. Her skal du bestille ca. 1 uge i forvejen for at kunne være sikker på en plads

Jeg anbefaler at du tager i Skygarden i stedet, for The Shard, som er skyskraperen med den spidse top, da udsigten er ca. den samme, men prisen hos Skygarden er langt mindre end hos The Shard. Der er ligeledes ikke nogen grund til at bruge penge på London Eye, for når først du har set udsigten fra Skygarden blegner London Eye ved siden af.

Du kan bestille biletter til cafeen i Skygarden her.

 

Neal’s yard – Et indblik i det kreative London

Neals_Yard_Summer

Endnu et af de steder som turister slædent får nys om eksisterer. Neal’s yard er en lomme i den pulserende storby, hvor de kreative kan udfolde sig, og her kommer du helt tæt på Londons eksperimenterende og spirituelle miljø. Når du ankommer til Neal’s yard går du direkte fra larmende gader, med biler og coffeeshops, til en smal gyde, hvor siderne på bygningerne er malede i pangfarver. Her befinder du dig i en lille plads, med træer og bænke. rundt om pladsen befinder der sig malere, butikker som sælger spiriuel massage, og cafeer, som sælger vegetarmad og urtete.

Historien om Neal’s Yard

Neal’s Yard er grundlagt af Nicholas Saunders, som i 60’erne rejste rundt i Europa, og bl.a. skrev bogen “Det alternative England”, som også er oversat til dansk. Nicholas praktiserede en alternativ livsstik, hvor spiritualitet, og kreativitet kunne udfolde sig. Samtidig holdt han med de fattige, og levede selv for få midler.

Da Nicholas i 1976 slår sig ned i London, flytter han ind i et baglokale som befandt sig på det der senere skulle komme til at være Neal’s Yard. Nicholas satte en butik op, som solgte helseprodukter. Det blev en stor succes, og efterfølgende åbnede han en suppe cafe, en massør salon og han tiltrak andre med en spirituelle og alternativ livsstil.

I løbet af årene blev åbner der flere cafeer, helseforretningen og behandlingssteder for alternativ behandling, og en dag går de sammen og maler husfacadaerne i pangfarver for at signalere at Neal’s Yard er deres sted.

Neals_yard_London

Neal’s yard er en rejse ind i en anden del af London kultur, langt væk fra highstreet butikker og mænd i jakkesæt, og da det ligger tæt på både SoHo og National Gallery musset, er det nemt at smutte forbi, og smage den hjemmerullede urtete.

 

Borough Market – Streetfood i autentiske omgivelser

Borough_Market_London

I 1800 tallet, var Borough Market indre Londons centrale markedsplads for frugt, grønt og ost. Du kan stadig købe friskegrøntsager på det autentiske marked, men I dag er Borough Market også Londons største streetfood market. Her kan du få mad fra alle verdens hjørner. Du kan samtidig gå rundt og nyde smagsprøver, samt blive inspireret ved de mange specialbutikker, som sælger lokale og specialfremstillede produkter. Udover maden skal du nyde det flotte velbevarede marked, som ligger under Londons overground jernbane, og markedet fremstår stadig rådt og autentisk, som det gjorde, da det i sin tid blev bygget. Det skaber en dejlig uformel stemning, og man føler man kommer tæt på de lokale fra London.

Boruogh_Market_London

Borough Market, er mit favorit streetfood marked i London, mest fordi jeg finder det hyggeligt, at markedet er flot velbevaret. Andre streetfood markeder som er værd at besøge er Campden Lock Market i London Nord og Greenwick Market i øst London.

 

Saint Dustins Church – Mindet om en krig

London blev ligesom Berlin og Paris synder bombet under 2. verdenskrig. Hele byen er sidenhen bygget opigen, og sporene fra 2. verdenskrig er slettet – på nær denne ene kirke.

For londons borgmester valgte efter krigen at Saint Dustins church ikke, skulle bygges op igen, men i stedet fremstå som et mindesmærke om konsekvenserne af 2. verdens krig.

Saint Dustins church fremstår derfor uden tag, men ydermurene viser flot at der er tale om en kirke. Samtidig er der anlagt en smuk have og mindesmærker midt i kirken, og du kan derfor fornemme sorgen fra krigen når du går rundt i ruinen.

Rundt om Saint Dustins church er der store kontorbygninger, som torner op og giver en god kontrast til nutiden, mens du går rundt i resterne af kirken. Saint Dustins church er derfor et smukt besøg, hvor du ligesom i Neal’s yard, kommer ind i en tidslomme i mellem Londons ellers pulserende gader.

Desværre tog jeg ikke nogen billeder af kirken, da jeg besøgte den. Kirken har dog sin egen hjemmeside, hvor du kan se billeder:

 

Carnary Wharf – Den kunstige forretnings halvø

Carnary_Wharf

Op igennem 80’erne udviklede London sig til at være europas finansielle centrum.

Da efterspørgeslen efter boliger og kontorbygninger i London samtidig var begyndt at stige voldsomt, var der ikke plads til at udbygge bank sektoren, uden at nedlægge mange andre byggerier. Derfor besluttede London’s regering at bygge en kunstig halvø, som kunne huse de ønskede bank bygninger.

Det blev til Carnary Wharf. Samlet set tog det 20 år at bygge øen, som stod færdigt i 2010. Idag er der mere end 200 finansielle virksomheder til stede på Carnary Wharf.

Carnary Wharf er derfor stedet, hvor den finansielle sektor mødes, og hvis du besøger halvøen, vil du se store glasbygninger, dyre biler, og mænd i dyre jakkesæt, som konstant kigger på deres ur. Hvis du stiller dig mig på den pulserende ø’s midte, vil du kunne få fornemmelsen af den hektiske livsstil, som Londons hårdtarbejdende medarbejdere i den finanssektoren praktiserer, og det giver et godt perspektiv på livet.

Jeg anbefaler at du besøger Carnary Wharf i hverdagen, da der ikke er mange mennesker på halvøen i weekenden.

 

Emirates Air Line og O2 Arena – London nye bydel

Emiraes_Air_cabelline

Londons øst del har i mange år været den fattige del af storbyen. Under Englands afholdelse af de olympiske lege 2012 valgte man derfor at give øst London en stor modanisering. Til at afholde forskellige inddørs finaler, under legene, byggede man O2 Arena, med støtte fra teleselskabet o2, som fik lov at ligge navn til arenaen. o2 Arena er inspireret af et cirkus, og er derfor ligner taget en teltdug, men i virkeligheden er det en form for metal. Arenaen er samtidig rund og har en en kapacitet på 80.000 tiskuere. Arenaen er optelt i stall og manege, ligesom i et cirkus, og hele vejen rundt om arenaen er derfor opført barer, butikker og restauranter.

Arenaen bliver i dag anvendt som plads til nogen af byens største sports events, og ved disse events, er der en fantastisk liv omkring arenaen.

o2_arena_From_emirates_air(O2 arena, set fra Emirates Air kabelbanen)

Emmirates Air Line

I 2016 opførste flyselskabet Emirates Airlines i forlængelse af o2 arenaen en kabelbane, som går over floden Temsen. En tur med kabelbanen, er en flot tur, hvor du har en udsigt over øst London og London city airport. Det koster ca. 30 kr. pr. billet, og turen varer omkring 20 min.

Når du alligevel er i området, vil jeg anbefale en gåtur rundt i øst Londons gader, hvor du både møder slum, hippie miljøer, og det er samtidig her du finder resterne af højhuset som brændt i sommeren 2017.

 

Anderledes shopping

Jeg har aldrig fået besøg i London uden, at de bsøgende gerne ville en tur på shopping. Generelt er tøj i London ca. 10% billigere end i Danmark, og kvaliteten er ligeledes en lille smule højere. Derfor forstår jeg lysten til shopping, men jeg gjorde det til en dyd at gå uden om Oxford streets anmassende stress, og at finde specielle steder.

Jermyn street – en gade for gentlemens

Jermyn_Street_London

London er en gentlemen by, i hvert fald går herrene pænere klædt her, end andre steder i Europa. I Londons SoHo område ligger Jermyn street. Her finder du jakkesæts butikker både på højre og venstre side af gaden. Her kan du gå ind og få lavet både skrædersyede skjorter og jakkesæt. Du kan tilmed få syet dine initialer i ærmet, hvis det falder i din smag. På Jermyn finder du både billige og dyre herretøjsforretninger, og er det jakkesæt og pæne skjorter du søger, er det ikke nødvendigt at gå andre steder hen end her.

 

Regent street – en smuk shopping oplevelse

Regent_Street_London

En gade væk fra Jermyn Street ligger Regent Street. Her ligger butikkerne i de gamle herskabspalæer, hvilket giver en dejlig stoppingsstemning – især i december. På Regent Street ligger nogen af de mere specielle butikker, såsom den 5 etagers legetøjsforretning Hemleys, eller det engelske interiør magasin Liberty London. Begge steder hvor man nemt kan blive væk for hinanden. Det er også på Regent Street at Apple har deres største show butik i Europa.

Det er på Regent Street du kan opleve Londons berømte december udsmykning. Som du kan se på ovenstående billede, som er taget i 2015, hænger der store dekorationer i gaden. Samtidig er de specielle butikker i Regent Street berømte for at lave flotte juledekorationer i vinduerne. Specielt Hemley’s er et besøg værd, da de plejer at lade et storslået nisse- og toglandsskab pryde et af deres vinduer.

Regent Street ligger i forlængelse af Picadelly Circus, som er en af de turist attraktioner man naturligvis skal se, hvis det er første gang man besøger London. På Picadelly Circus er der altid gadeoptrædender, og musik. Det vil derfor være et godt sted at tage et kort hvil fra indkøbene

 

New Bond Street – Den dyre shopping gade

New_Bond_street_London

Ligesom Regent Street, er New Bond Street en sidegade til Oxford Street. I kan derfor gå fra direkte fra Regent Street og over til New Bond Street.

New Bond Street er den dyreste shoppinggade i London, og jeg har naturligvis aldrig købt noget på New Bond Street. Alligevel har jeg tit vist den frem, da det er her hvor alle de dyre mærker, som Guggi, D&G og Belstaff har deres flagstore butikker, og viser de nye kollektier frem. Her finder du udsøgt design, og mærker som de fleste aldrig kommer i nærheden af at kunne købe. Hvis du viser interesse er det muligt at prøve noget af tøjet, men du skal forvente snoppede ekspedienter og dørmænd, som vurderer dig inden.

New Bond Street er ikke et af mine favoritsteder, men det er dog så stor en attraktion, at jeg ikke kunne komme uden om den på denne liste.

 

Old Spitalfields Market – Londons lokale designere

Old_Spital_Field_Market_Christmas

Nu kommer vi tilgengæld til et af mine ynglings shoppested. Jeg købte sidste år alle mine julegaver i Old Spiritalfields Market som ligger overfor Liverpool Street Station i Londons Shorditch område.

Old Spiritalfields Market er som navnet antyder et gammel grøntsags marked. I dag er det dog stedet, hvor Londons lokale designere sælger deres tøj, malerier. tegninger, smykker og andre design elementer. Her kan du også finde antikvitetshandlere, som har opstøvet guld fra Londons gamle gemmer. Rundt om alle boderne er der restauranter og streetfood boder, og det er derfor et perfekt sted at bruge en eftermiddag, og efterfølgende spise frokost i det gamle marked.

Markedet er velbevaret, og man har derfor ligesom med Borough Market fornemmelsen af at man står midt i noget historie.

Der er ligledes flere designer forretninger, hvis du besøger Shortditch High Street, som er gaden ved siden af Old Spiritalfields Market.

Når du er færdig med at møde designerne, kan du roligt gå over og se Bricklane, som er London ældste gade. Bricklane er gaden ved siden af Old Spiritalfields Market.

 

Covent Garden Market – Et udendørs romersk shoppingcenter

Convent_Garden_London

Covent Garden ligger i Londons SoHo område, ligesom Regent Street, Jerman Strret og New Bond Street, og det kan derfor nemt kombineres som det sidste sted på en shopping dag.

Når du først ankommer til Covert Garden, vil du se en kolosal åben stenbygning, som vidner om at London engang har været ejet af Romerne. Covert Garden er opført i romertiden, og den var i sin tid hoved markedspladsen når romerne kom med varer, som skulle sælges til Englands sultne indbyggere.

I dag står den store markedsplads flot velbevaret, og den vidner om hvor stor magt romerne havde omkring år 0.

Inde i Covert Garden finder du butikker, både tøj, smykker, perfume, og sko. Rundt om Covert Garden er der restauranter, cafeer og gadeoptrædender.

Covent_Garden_Christmas

Covert Garden er mit favoritsted at købe fashion, da det ligger i smukke omgivelser. Samtidig er der ikke så mange mennesker, som på eksempelvis Oxford- og Regentstreet. På Covert Garden er det også muligt at tage et afbræk fra shoppingen, og se enten tyllekunstnere, eller dansere, som optræder på pladsen foran Covert Garden. Det er et godt afbræk, som specielt mænd, nok vil nyde.

 

Gode autentiske pubs

Autentiske_pubs-London

Nu skal vi til noget der fra mit perspektiv, er en hel del sjovere end shopping. Vi skal nemlig på pub, og pubs er der heldigvis mange af. Englænderne har en fantastisk pub kultur, hvor meget omtalte ordsprog “a pint a day keps the doctor away” bliver sagt i flæng, når de lokale skal have deres fyraftens pint.

Indre Londons byliv er centreret omkring det autentisk klassiske Shorditch. Her finder du gode pubs, og diskoteker, rooftop barer, og naturligvis det livlige Boxpark, hvor kontainere er stablet på hinanden, og huser barer og specialøls butikker. Derfor er der mange gode pubs i det område, og jeg kunne fylde en hel liste, kun med pubs fra det område. Jeg har dog udvalgt to, men hele området er et must at besøge, hvis man gerne vil opleve Londons pub- og natteliv.

Du skal huske, at det er normalt i London at man får en smagsprøve inden, man bestiller en øl. Du skal derfor huske at bede om en smagsprøve, inden du køber. Du kan også bare købe en øl, og så bede om en smagsprøve på en anden øl. På den måde får du smagte flere øl til en øls pris.

Jeg har været på mere end 50 pubs, og derfor fortæller jeg nu om mine favoritter.

Brewdog – Speciel øl oplevelse – Shorditch

Brewdog_London

Det skotske bryggeri Brewdog har i midten af Shorditch Highstreet åbnet en fantastisk bar. Her har de 25 forskellige slags øl på fad. 10 fra deres eget bryggeri, og 15 som kommer fra bryggerier fra hele verdenen. Hver måned skifter de ud i sortimentet, og du vil derfor opleve at der altid er noget nyt af prøve.

Brewdog er kendt for at lave specielt øl, og øl som ligger lige på grænsen til hvad der kan kaldes øl. Du skal derfor ikke forvente at få din normale fyraftensøl, hvis du besøger Brewdogs bar. Tilgengæld er øllet af højeste kvalitet, og kun de bedste bryggerier får lov at komme på fad hos Brewdog. Af Danske bryggerier har kun det prisvindende Mikkeller fået lov at blive solit i baren.

Jeg har prøvet øl med både tang, chili og 25% alkohol på Brewdogs bar. Ikke alt smager lige godt, men det er en bar hvor du kan udfordre dine smagsløg.

Brew_dog__Beer_tasting

4 øl for 100 kr.

Når man har 25 forskellige øl at vælge imellem, kan det være svært at beslutte sig. Derfor er det rart, at man hos Brewdog kan bestille 4 samples. Det er 4 forskellige øl, af 150 cl. Så kan du smage 4 forskellige, og prisen er ca. 100 kr.

Samtidig er barren i to etager, og bygget i råt træ. Der serveres ikke mad på baren, og priserne er ca. 60 kr. for en pint.

 

The old blue – Autentisk øl oplevelse – Shorditch

Lidt længere nede af Shortditch Highstreet finder du den ikoniske pub “The old blue”. The old blue er en soul- og livemusiks bar. Når du kommer ind i baren, hvor der er afdæmpet belysning, ser du den massive runde bar som det første.

Her står whiskey, gin, og rom fra gulv til Loft, og under baren har de køleskabe med special øl. Der er 10 øl på fad, og det er primært de kendte britiske mærker, som Fullers og Guineess. Når du har valgt din drik, kan du gå sætte dig ved de autentiske borde, som er lavet ud fra gammel engelsk pub stil, og læne dig tilbage i de bløde sofaborde, som omgiver barren. Ca. klokken 10 hver aften går en lokal soul eller blues musikker på scenen.

Jeg har valgt at tage The old Blue med på denne liste, fordi det er en fantastisk flot pub, hvor der samtidig er hyggeligt, betjeningen er god, og man kan sidde afslappet og tale sammen, imens man nyder tonerne fra live musik.

Der serves burgere, i newklassisk engelsk snasket stil, og priserne er ca. 60 kr. for en pint.

 

The Anchor – Den klassiske øl oplevelse – London Bridge

Pub_London

Går du en tur langs Themsen, vil du opleve at den er fyldt med pubs, hvor du kan nyde udsigten over floden i mens du nyder din pint. Jeg har været på en række af dem, og min favorit er “The Anchor”, som er en stor klassisk pub. Her kan du smage de klassiske engelske bitter øl, som kun kan købes på engelske pubs. Efter min smag, er det mere vand end øl, men jeg mener man skal smage det, når nu hvor man er i London.

På The Anchor, kan du både sidde i baren, ude på teressen, eller på barens tag. Den er derfor velegnet både når det er godt vejr, og når det regner.

Baren er udsmykket i klassisk engelsk pubstil, og du sidder derfor ved træborde, med en ølbrik, og en øl som er perfekt skænket op til kanten. Her dufter af fish and chips og bartenderen snakker broget britisk, og er iøvrigt ligeglad med, at du lige skal vænne dig til det Engelske, men det har alt sammen charme.

På baren serveres klassiske engelske retter, som fish and chips, mashed potatoes, fried sandwitches og meatpie. Det er ikke min favoritmad, men på The Anchor laver de det på klassisk vis, og det er et godt sted, hvis man gerne vil prøve de klasiske engelske retter.

En pint koster ca. 50 kr, og mad ca. 100 kr. per person.

 

The Beer butique – Nørdernes øl – Pudney Bridge

Da jeg første gang besøgte The Beer Butique i pudney, var det min kæreste, som havde inviteret på date i butikken. Her blev jeg hurtigt forælsket i The Beer Butique.

Butikken er startet af to øl nørder, som ikke kunne finde et godt sted at købe deres øl. Derfor startede de The Beer Butique, som er en ca. 80 m2 bar. Når du kommer ind står der borde bænke, men det specielle er, at der hele vejen rundt i baren står køleskabe med øl fra forskellige lande. De har hele afsnit med øl fra England, Scotland, Tjekkiet, Tyskland, Asien, USA, Holland, og enda også et afsnit for scandinavien. Her kan du smage stort set alle øl fra England, og er du mere til en anden slags øl, så er der frit slag. Mit but er at du kan vælge mellem 200 forskellige slags øl.

Hvis du spørger ind til en tilfældig øl, kan du godt forvente at personalet kan fortælle dig hvorfor den øl er speciel, og de deler gerne ud af deres viden. Det er samtidig ikke noget problem hvis du gerne vil bruge nogle timer på smage og snakke om øl med personalet. The Beer butique er et fantastisk sted at gå på oplevelse i øl, og de elsker når deres kunder gerne vil høre om øllet.

De serverer ikke mad hos The Beer Butique, men hvis du gerne vil sidde blandt alle øllene, kan du bestille mad fra et af de nærtliggende take away butikker. En øl koster ca. 25 kr.

I 2017 har The Beer Butique åbnet butikker både i Wandsworth town og Tunbridge Wells.

 

Afsluttende bemærkning.

Nu håber jeg, du har fået en portion god inspiration til at gøre din næste tur til London, endnu mere spændende. Afsluttende vil jeg nævne at du på Travelbird kan bestille billige flybilletter og pakkerejser til London.