Regnen i 2017 er skiftet ud med tørken i 2018

1294
toerke-danmark-2018

Den danske sommer og efteråret gav i 2017 rigtig meget nedbør – faktisk så meget, at året ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), er det 10. mest både år siden 1874

Vandet skyllede indover Danmark i 2017, og det var ikke mindst pga. de mange forskellige lavtryk, som vi oplevede over Danmarks grænser. Modsat i år, hvor landmændene kæmper med at få nok vand til deres afgrøder, var 2017 spækket med så meget vand, at de havde afsindig travlt med at få høstet deres afgrøder, for at de ikke alle sammen skulle gå til spilde.

Grundvandet er steget markant de sidste 25 år, sådan at der kun er 10-20 meter ned til grundvandet. Dette er især grundet den høje nedbør, som er steget betragteligt de sidste 100 år.

Det regner ofte mest om aftenen

Hvis du har tænkt, at det altid er godt vejr, når du er på arbejde, og vejret altid bliver dårligt om aftenen, så er der måske noget om snakken. Statistisk set, regner det mere om aftenen, end det gør i løbet af dagtimerne, hvilket hænger sammen med, at jo varmere luften er, jo mere vand kan luften indeholde. I dagtimerne er solen som regel fremme, og dens stråler varmer luften op til en højere temperatur end i løbet af natten. Når det er nat, når atmosfærens evne til at holde fugtigheden op på det maksimale niveau. Med andre ord når fugtigheden op til maksimale niveau, hvor der begynder at danne sig dug – også kaldet dugpunktet.

Når dugpunktet er nået, kan luften ikke indeholde mere vanddamp – er der mere vanddamp til stede, end hvad luften kan indeholde, danner der sig nedbør, hvilket betyder, at det begynder at regne.

For det vil altid være en mening med det hele. Mængden af vand i atmosfæren er konstant, hvilket betyder, at der hverken kommer mere eller mindre vand. Den typiske måde at illustrere regndannelsen på, er at solens stråler varmer vandet i havet op, og vinden blæser vanddampen og skyerne ind over fastlandet. Senere på dagen når temperaturen falder og luften kan indeholde færre vandpartikler, begynder de overskydende vandpartikler at falde mod jorden som vanddråber.

Hvis det begynder at regne mere i Danmark kan det have noget at gøre med de svingende temperaturer.

Gør klar til mere vand

På trods af, at det ser ud som om at sommeren 2018 bliver et meget varmt og solrigt år, er det nok for tidligt at sige, hvorvidt der ikke kommer noget regn igen senere på året. Uanset hvad, kan det ikke være helt skidt at sørge for at have diverse.