Superhelte, hvorfor er vi så fascineret af dem

Superhelte - Tegneserier - Fascineret 1

Hvorfor er vi så fascinerede af superhelte? Facinationen starter lige fra vi er små, og denne fascination bliver ved, så der i dag er mange voksne som ser superhelte film i biografen. Jeg giver i dette indlæg et bud på årsagen til facinationen, og så har jeg samlet en liste over superhelte film og artikler til sidst i artiklen. 

Når vi tænker superhelte er nogle af, de første der kommer frem på nethinden Superman, Batman, Spiderman og Ironman, bare for at nævn et par stykker. Der findes et hav af superhelte og nogle har du aldrig hørt om før. Hvis jeg eksempelvis siger Squirrel Girl og Howard the Duck, rynker du sikkert på øjenbrynene.

Disse 2 karaktere er bare eksempeler på, at der findes mange superhelte vi ikke kender til. Hvis vi kigger på Howard the Duck, vidste du så, at han har haft sin egen film og, (spoiler alert) at han laver en kort gæsteoptræden i Guardian of the galaxy vol. 2.

Nogle superhelte er først blevet kendt efter vi har set dem på det store læderet. Det gør sig eksemplevis gældende for superhelte, som Groot og Rocket Racoon. Disse to er først blevet kendt efter Marvels Guardian of the Galaxy. Dette er bare et bevis på hvad en film kan gøre ved ikke velkendte figurer.

Hvorfor er det vi er så fascineret af superhelte?

Mange (specielt mænd) er fascinerede af disse figurer, med overnaturlige evner. Superhelte er blevet en form for moderne guder, hvor de er i stand til at løse problemer i verden, som menneskeheden ikke er i stand til: Det kan være alt fra naturkatastrofer, kriminalitet, terror og endda rumvæsner.

Selvom vi mennesker forsøger at forhindre disse ting eller minimere skaden der vil komme til at ske, er vi ikke i stand til at standse det helt – men det kan superhelte. de kommer ind og redder dagen, uanset hvor i verden det er, eller hvem/hvad det er imod. De reder et utal af mennesker og beskytter dem der har brug for det.

Grunden til vi er fascinerede af superhelte og heltinder er simpel: De udfører vores drømme og ønsker til et vis niveau, men samtidig er de ikke perfekte, hvilket netop er det der gør dem menneskelig, så vi kan relatere til dem. Det er blandt andet det der gør dem så fascinerende.

Superhelt og deres indflydelse

Superhelte - Tegneserier - Fascineret 2

Når vi er børn og forsøger at forstå de forskellige superhelte, kan det være med til at udvikle vores følelser og moral.

Vi har berømtheder, som vi ser op til, og det er det samme vi gør med superhelte.
Superhelte kan dermed agere for rollemodeller tidligt i vores liv.

Hvis vi eksempelvis ser på Tony Stark aka. Ironman – Han er verdenskendt i Marvels verden, han virker selvsikker og en smule selv glad. Men både tegneserier og film viser at han forsøger, at skjule sin usikkerhed og frygt med alkohol. Men det er ikke det eneste vores superhelt skjuler, han lider også af angst, panikanfald og paranoia; disse ting ser man også ofte ved berømtheder. Desuden baseret på teorier om socialpsykologi, påvirke tegneserier sandsynligvis vores niveauer af aggression, lederevner og holdninger.

Børns påvirkelse af superhelte

Det er heller ikke noget nyt, at se børn løbe rundt i haven, og lege Superman eller Batman med en kappe, hvor de kæmper imod fiktive superskurke og redder verdenen. Forestillingsleg har en stor indflydelse på børns udvikling i alderen mellem 2-7 år, og disse lege er ofte påvirket eller inspireret af superhelte.

Forestillingsleg hjælper børn med at udvikle deres sprog, og giver dem en forståelse af tankegangen hos et andet menneske (at andre kan have et andet perspektiv end dem). Samtidig tillader det børnene at udtryk følelser, både negative og positive.

Børn bruger superhelte og skurke til at kunne se ting fra forskellige vinkler, og afprøve konsekvenserne af forskellige handlinger. Tegneserier giver både børn og voksne muligheden for at udforske forskellige moralske og etiske dilemmaer. For børn kan det hjælpe dem med at forstå verden, og voksne kan bruge det til at analysere det der sket og komme med feedback.

Unges rollemodel

Ofte ser man at superhelte bliver stillet overfor et dilemma, skal de kæmpe eller skal de ikke. Det er her de skal bruge deres moralske kompas, før de laver en vigtig afgørelse. Det vigtige, ved disse dilemmaer, er at de sker så tit, og det giver børn og unge mulighed for at se, hvordan deres superhelte idoler griber sagen an.

Tidligere forskning viser at ungdomsårene er det stadium, hvor vi sammenligner os mest, og det er oftest på moralske værdier. Teenagere bruger skurke som anti rollemodeller, altså hvem de ikke vil være. Superheltene skaber de unges værdier, attitude og opførsel. Samtidig hjælper skurkene med til at skabe en paralel til hvordan man ikke skal opgøre sige.

Der er et tæt forhold mellem tegneserier og superhelte, og psykologi.

Den førstnævnte har en lang historie af afspejling af samfundsmæssige forandringer.

De er ofte progressive, og dette udfordrer både børns og voksnes moralske udvikling, mens karaktererne er så overdrevet, at de giver os mulighed for at sammenligne og kontrastere forskellige punkter.

Superhelte er baseret på os, og lever af deres billede, og integrere deres egenskaber og personlige træk, i vores eget liv f.eks. Personlighed, moraler og etik.

Så populært er fænomenet

Superhelte - Tegneserier - Fascineret 3

Ser vi på selve fænomenet superhelte, kan dette også ses på blandt andet på hvor mange af filmene der ligge bedst indtjenende film nogensinde top 100:

(kilde: http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/ – 24.08.2017)

Nr. Navn Indtjent (er i millioner af dollars)
5 Marvel’s The Avengers $1,518.80
7 Avengers: Age of Ultron $1,405.40
12 Iron Man 3 $1,214.80
14 Captain America: Civil War $1,153.30
19 The Dark Knight Rises $1,084.90
30 The Dark Knight $1,004.60
46 Spider-Man 3 $890.90
52 Batman v Superman: Dawn of Justice $873.30
55 Guardians of the Galaxy Vol. 2 $862.60
61 Spider-Man $821.70
64 Wonder Woman $800.40
71 Spider-Man 2 $783.80
72 Deadpool $783.10
75 Guardians of the Galaxy $773.30
79 The Amazing Spider-Man $757.90
82 X-Men: Days of Future Past $747.90
84 Suicide Squad $745.60
89 Spider-Man: Homecoming $726.20
91 Captain America: The Winter Soldier $714.30
96 The Amazing Spider-Man 2 $709.00


Når vi ser dette, kan vi se at der er 20 superhelte film i top 100.

Dette siger lidt om fænomenet, og at det er trend der er på sit højest lige nu. Vi kan se at de næste par år kommer der endnu flere superhelte film.

Superhelte er overalt

Superhelte er ikke kun i tegneserier og tegnefilm, de er begyndt at være overalt, uanset hvor vi kigger hen, kan vi ikke undgå at der er noget med superhelte.

Vi kan både se dem i biografen, på tv og på streaming sider, og det stopper ikke foreløbigt.

Som i kommer til at kunne se, er der to lister. Den ene lister er om kommende superheltefilm, og den anden er om kørende eller kommende superhelte serier.

Udover at det der allerede ligger 20 film i top 100 af bedst indtjente film nogensiddne, kommer der flere endnu, og så må tiden vise om der kommer endnu flere superheltefilm i top 100.

Kommende superhelte film

Kommende film - Superhelte

Her har vi lavet en liste over kommende superhelte film:

(Det skal dog siges, at datoerene er de amerikansk release)

Film: Dato:
Thor: Ragnarok November 3, 2017
Justice League November 17, 2017
Black Panther February 16, 2018
The New Mutants April 13, 2018
Avengers: Infinity War May 4, 2018
Deadpool 2 June 1, 2018
Ant-Man and The Wasp July 6, 2018
X-Men: Dark Phoenix November 2, 2018
Aquaman December 21, 2018
Captain Marvel March 8, 2019
Shazam April 5, 2019
Cyborg April 3, 2020

Superhelte serie

Her kommer en liste over eksisterende serier i 2017 og kommende serier.

Serie: Begyndte/starter:
Iron Fist 17. Marts 2017
Gothham 22. September 2014
Flash 7.Oktober 2014
Luke Cage 30. September 2016
Supergirl 26. Oktober 2015
Arrow 10. Oktober 2012
Legends of Tomorrow 21. Januar 2016
Agents of S.H.I.E.L.D. 24. September 2013
Jessica Jones 20. November 2015
Daredevil 10. April 2015
The Punisher 2017
Defenders 18. August 2017
Black Lightning 2018
Cloak & Dagger 2018

Nogle af serierne er af ikke af velkendte superhelte, og det viser at producenterne er villige til at tage chancer nu, da de kan se hvor populært superhelte fænomenet er.
Dette kan give både os, men også producenterne en bredere vifte at vælge fra.
Det kan jo være nogle af de mindre kendte superhelte er bedre egnet til serie, i forhold til de kendte navne, der måske allerede har en film.