Værd at vide om formel borddækning

Der er noget yderst tilfredsstillende ved at have dækket det perfekte bord, hvor alt ligger ligesom det skal! Men hvordan er det nu lige præcis, at man gør det? Har du også en tendens til at blive til grin til de fine events eller vil du blot have genopfrisket alle Emma Gads gode råd – så læs med videre her.

Hvor fin din borddækning skal være til aftenens event, kommer generelt helt an på situationen. Er det en fin gallamiddag eller er det familiehygge? Medmindre du har et vokset på hos greven på slottet, vil du for eksempel ikke bruge dit fulde service sæt, hvis det bare er familien, som kommer på besøg. Det kan til gengæld være lidt hyggeligt at bruge dit fine bestik til dine middag events – ellers ligger de bare og samler støv i en skuffe, og det gavner absolut ingen! 

Vores gode råd tager udgangspunkt borddækning til formelle middage og events. På den måde, lærer du de basale regler og kan herefter selv skalere niveauet ned efter behov.

Vælg et tema til din borddækning 

Det første du skal gøre er at bestemme dig for et tema til din middag. Mange vil typisk vælge tema efter sæsonen, så du har mulighed for at bruge pynt fra naturen til din borddækning. Det kan for eksempel være forskellige blomster om sommeren med et mere spraglet tema, til efterårstema med falmede blade, som du har presset. Det kan også være tema med udgangspunkt i helligdage som jul, nytår eller påske.

Det er vigtigt, at du her vælger en farve, som går igen gennem både bordpynten, servietter, bordkort og dugen.

Udover at vælge tema baseret på sæsonen, kan du også vælge et overordnet tema baseret på andre ting. Det kan for eksempel være aftenen er baseret på en kendt film, bog eller attraktion.

Det kan også være baseret på en bestemt kategori eller ord. Hvis vi for eksempel tager udgangspunkt i ordet “Måneskin” kan vi anbefale:

  • Hvid eller guld dug
  • Sølv lysestager eller lys i glas
  • Små glas vaser med roser i sarte farver – hvid og rosa

Der skal være mere end én tallerkenJuletema - borddækning

De fleste ved det ikke, men der er faktisk noget som man kalder en dækketallerken. Det er lidt det samme som den gængse “dækkeserviet”, men blot en mere formel løsning. Dækketallerkenen bliver på bordet under hele middagen.

Ovenpå den sætter du middagstallerken og en lille frokosttallerken eller en dyb tallerken alt afhængig af, hvad du serverer til forretten.

De fleste vil også tilbyde deres gæster brød til maden, hvilket betyder sætte brødtallerken på bordet også.
Denne skal stå til venstre for de andre tallerkener.

Når det bliver tid til dessert er det normalt, at den bliver sat på bordet efter hovedretten. Derved er det ikke en tallerken du skal tage hensyn til i første omgang.

Placering af bestik ved borddækning

Placering af bestikket er det, som mange har allersværeste ved, når det gælder borddækning. For var det nu lige, at bestikket skulle ligge og må knive og gafler ligge sammen?

Hvis dit bestik skal ligge på den rigtige måde, så skal knive og skeer altid ligge til højre og gafler til venstre. Du skal ligeledes huske, at kniven skal ligge med bladet ind mod tallerkenen.

Skal I have flere retter, skal du huske, at det yderste sæt skal passe til den ret, som bliver serveret først. Det vil sige, at bestikket til forretten skal placeres yderst og så arbejder vi os ind af efter det.

Dessertskeen eller kagegalfen skal lægges over tallerknen med skaftet til højre, så det er lige til at få fat i.

Borddækning med mange glas

Til sådan en middag, hænder det, at man også skal have flere forskellige ting at drikke. Reglen for placering af glas er faktisk ikke så svær. Du kan bruge rækkefølgen af retterne som et pejlemærke til, hvor du skal sætte din glas.

Start fra højre med vandglasset som det første og arbejd dig mod venstre. Det næste er hvidvinsglasset, så rødvinsglasset og rosinen i pølseenden, glasset til dessertvin.

Et lille tip er at holde på vinglassets stilk, når du placerer dem på bordet. På den måde undgår du, at der kommer fingeraftryk på glasset.

Sæson-tema - borddækning

Hvordan skal servietterne foldes?

Til en god fest, er det også vigtigt at investere i de rigtige servietter. Ekstra fint er det at investere i stofservietter, som er nemmere at håndtere for både dig og gæsten.

Dit bord vil blive ekstra flot og festligt, hvis du folder dine servietter med inspiration fra dit tema. Du tænker sikkert, at det er en svær disciplin at folde servietter, men det behøver det faktisk ikke at være.

Der findes utallige af videoer online med inspiration og how-to guides. Hvis man ikke har tiden eller lysten til at gå hele vejen med sine servietter, kan man ty til den sande vinder; Vinglas viften. Her folder du simpelthen blot din serviet som en vifte og lader den stå i et vinglas med toppen af viften springende ud af glasset.