Videointerview – Er rekruttering med video fremtidens HR værkstøj?

2012
Videointerview - Rekruttering

Et nyt fænomen er de seneste år blomstret op i rekrutteringsbranchen. Fænomenet er videointerview eller video rekruttering, som spås at vinde fremskridt blandt danske virksomheder i de kommende år.

Antallet af lønmodtagere, i danske virksomheder, er ifølge dansk statistik, steget med 78050 medarbejdere i årets første 6 måneder, og ansættelse af medarbejdere anses for en af de vigtigste processer i danske virksomheder. Der investeres derfor hvert år massive beløb i at  udvælge, screene og onboarde de rigtige kandidater.

Derfor vinder ansøgningsprocesser hvor et videointerview indgår frem ifølge en rapport fra Analyse Danmark (se link nederst i artiklen), og store virksomheder som Joe & the juice og McDonald’s Danmark har allerede gjort et video interview til en permanent del af deres ansøgningsprocess.

Video rekruttering er hvor ansøgeren, i stedet for at skrive en motiveret ansøgning, via en applikation fra sin computer, eller ofte fra sin smartphone, optager en video af sig selv hvor vedkommende præsenterer sig selv, og svarer på spørgsmål fra virksomheden. Dermed har ansøgeren mulighed for at vise mere af sin personlighed, og virksomheden kan samtidig spare penge på ansøgningsprocessen, da det er hurtigere at se en video end at læse en ansøgning.

Videointerviews er i opadgående vækst

Ifølge en rapport fra Analyse Danmark anvender 19% af de adspurgte virksomheder allerede video rekruttering, og 8% forventer at starte inden for de kommende 1-2 år. Der er dermed ikke noget som tyder på at video rekruttering er en aftagende trend.  

Sådan forløber et effektivt video rekrutteringsforløb

Typisk forløber et effektivt rekrutteringsforløb med video således at:

  1. Virksomheden udarbejder et rekrutteringsbehov og herefter et jobopslag som lægges på traditionelle jobsites og her gives mulighed for at vedlægge en videopræsentation af kandidaten.
  2. I Stedet for at indkalde til jobsamtale indkaldes der kandidater til video interview. Her bliver de bedt om at downloade en app og optage en video hvor de svarer på typisk 3-4 spørgsmål, og samlet tager optagelsen 5 – 10 min.
  3. Kandidaten har herefter typisk 3 dage til at optage og sende videooptagelsen.
  4. Herefter indkalder virksomheden udvalgte kandidater til 1. samtale.

9 Fordele ved videointerview

Video rekruttering vinder frem fordi, der er klare økonomiske fordele for virksomhederne ved at benytte den nye teknologi.

1. Nemmere screeningsproces

I dag er det ikke unormalt for danske virksomheder at modtage mere end 100 ansøgninger når de slår nye stillinger op på forskellige jobsites. Det skaber et stort administrativt arbejde med at læse CV, ansøgninger og vedlagte dokumenter igennem, og herefter vurdere om kandidaten skal videre til en samtale.

Med video rekruttering er det hurtigere at gennemgå ansøgerne, da virksomheden hurtigt kan danne sig et indtryk af ansøgeren, og samtidig er det hurtigere at se en 30 sekunders præsentation, end at læse en sides ansøgning. Dermed kan screeningsprocessen optimeres.

 

2. Mulighed for at stille indledende spørgsmål inden jobsamtalen

Med video interviews er det muligt at stille ansøgeren indledende spørgsmål inden jobsamtalen. Dermed kan virksomheden få afklaret kritiske kriterier inden de indkalder kandidater til den indledende jobsamtale. Typiske spørgsmål kunne være klassikere som “Fortæl lidt om dig selv”, “Hvorfor vil du gerne arbejde for os”, “Hvad er dine stærke sider”, “har du erfaring med ledelsesarbejde” osv.

Dermed kan virksomheden få disse spørgsmål på forhånd. Det giver mulighed for at vurdere kandidatens person og motivation bedre inden 1. jobsamtale, og dermed mindskes risikoen for fejl indkaldelser.

 

3. Hurtigere og mere dybdegående jobsamtaler

Da virksomheden kan få afklaret basale spørgsmål inden jobsamtalen kan jobsamtalen gøres hurtigere eller mere dybdegående, end ved brug af en traditionel rekrutteringsproces.   

 

4. Virksomheden har mulighed for at se flere kandidater

Det er ressourcefuldt at indkalde kandidater og afholde samtaler, og hvor det er kutyme at indkalde mellem 3-5 kandidater til samtale har virksomhederne med video interviews mulighed for at lade eksempelvis 10 kandidater udføre videointerviewet. Dermed kan mængden af fejl kaldelser reduceres, og virksomheden kan se flere kandidater an.  

 

5. Virksomheden føler de kender kandidaten bedre inden 1. samtale

Danske virksomheder ligger ved jobsamtalen meget vægt på, i hvilken grad der er kemi mellem virksomheden og kandidaten, samt i hvilken grad virksomheden føler der er et match mellem personlighed, kompetencer og jobbet.

Mange jobsamtaler ender dog med at virksomheden efter få minutter er afklaret om at der ikke er et match, fordi kandidaten ikke svarer til virksomhedens forventning. Herefter er det dog pli at stille alle spørgsmål, og samtalen ender derfor ofte med at vare 1 time hvor et video interview på 4 min. kunne have sparet virksomheden for at have indkaldt kandidaten. Dermed kunne en anden kandidat være indkaldt, eller jobsamtalen kunne være sparet væk.

 

6. Det er muligt at vurdere kandidatens evne til at præsentere

I mange salg og ledelsesstillinger er det et krav at kandidaten kan præsentere på en simpel og troværdig måde. Et video interview kan ikke stå i stedet for en præsentation, men det kan hjælpe virksomheden til at vurdere kandidatens præsentationsevner inden 1. samtale.

7. Video Interviews kan distribueres

Det er tit en udfordring at flere medarbejdere i virksomheden skal arbejde sammen med den nye medarbejder, men at det udelukkende er HR afdelingen som varetager rekrutteringsprocessen. Med videointerviews er det muligt at sende interviewene til de medarbejdere som skal arbejde sammen med den nye kandidat, og de kan derfor give deres input til ansættelsesprocessen.

 

8. Tekniske kandidater har nemmere ved video interview

Programmører og IT har generelt svært ved at skrive en motiveret ansøgning, som viser at de brænder for jobbet, samtidig er disse kompetencer nogle af de mest efterspurgte på det danske jobmarked.

Ved at lave et struktureret video rekrutteringsforløb, hvor kandidaten føres igennem de spørgsmål som virksomheden gerne vil have besvaret er det nemmere for kandidaten at fortælle om sine kompetencer, og dermed bliver rekrutteringen hurtigere.

 

9. Unge uden erfaring kan skille sig ud i et videointerview

Ligesom tekniske kandidater har unge og nyuddannede uden meget erfaring, i højere grad mulighed for at vise deres passion og energi når de foretager et videointerview frem for en traditionel ansøgning. Dermed har virksomhederne nemmere ved at vælge de kandidater, som brænder for jobbet.

Gode løsninger til video rekruttering

I takt med at efterspørgslen efter stiger er der ligeledes kommet gode danske virksomheder på markedet for video rekruttering. Her følger en liste over de tre vi anbefaler.

Joblicate

Rekrutering - Joblicate - videointerview

Det danske start-up Joblicate er startet af den dansk serieiværksætter og tidligere direktør for Skousen : Jonas Dørken. I Februar blev Joblicate solgt til Jobindex, og de arbejder i øjeblikket på at integrere video interview teknologien til deres øvrige produkter.

Med Joblicate er det muligt at stille 3 spørgsmål som kandidaten herefter svarer på enten fra sin telefon, computer eller tablet.

Joblicates kunder tæller store virksomheder som Jysk, Dansksupermarked, Fætter BR og WhiteAway.


Elvium

elvium - videointerview - rekruttering
Det dansk udviklede rekrutterings software Elvium lancerede for nyligt muligheden for at lade et video interview indgå i rekrutteringsprocessen. Her bliver kandidaten bedt om at uploade en video, som kan være optaget med enten computerens kamera, telefonen, eller et tilsvarende kamera.

Elviums kunder tæller ligeledes store virksomheder som Sport24, Babysam og XL-Byg.

 

Simplyjob

Det nyeste skud på stammen af danske rekrutterings softwares er mobil appen Simplyjob, som inspireret af dating appen Tinder, henvender sig til rekruttering af unge medarbejdere. Med Simplyjob kan kandidaten swipe til venstre hvis et job er interessant, og til højre hvis det ikke har interesse. Dermed prøver appen at gøre jobsøgning mere legende, og her er videointerviews en central del

Hvis der er et match mellem virksomheden og kandidaten, så bliver kandidaten bedt om at optage en video via appen, og den bliver sammen med CV’et virksomhedens vurderingsgrundlag.

Simplyjob har kunder som: FK distribution, Team vikaren og Folkekirkens nødhjælp.

 

Det synes kandidaterne om video interviews

Videointerviews er forholdsvist nyt på det danske jobmarked, og det befinder sig stadig i en tilvænningsfase, hvor kandidaterne skal lære at være komfortable med at optage sig selv på video.

De første udtalelser fra medarbejdere hos Dansk supermarked og Jysk viser dog at kandidaterne er glade for at få muligheden for at vise mere af deres personlighed, end det før har været muligt med skriftlige ansøgninger

Det tyder også på at specielt unge, som er vant til at optage sig selv på video føler at det er nemmere at lave en video ansøgning fremfor en traditionel ansøgninger

 

Fremtiden for video rekruttering

Ifølge Analyse Danmarks rapport kommer videointerviews ikke til at erstattet jobsamtalen. Video interviews giver stadig ikke giver et tilstrækkeligt indtryk af kandidaten. I fremtiden vil vi dog se flere virksomheder som ikke vil benytte sig af skriftlige ansøgninger, og det vil primært blive anvendt til rekruttering af unge uden en stor mængde erfaring.

Jysk har ligeledes i det sidste halve år eksperimenteret med at bruge video interviews til rekruttering af sælgere og salgsledere. Her er video egnet fordi et af kravene til sælgeren skal være udadvendt, og det er højt relateret til kandidatens evne til at præsentere sig selv.

 

Kilder

Analyse Danmarks rapport om video rekruttering

http://www.as3transition.dk/media/5768/170217-as3-videoansoegning.pdf